( 19 octobre, 2009 )

La confiture de vaches

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Célestin vous donne le secret de la confiture de « Cynorrodons » « gratte cul » ou vaches

 

Ci dessous l’aide mémoire en patois de l’auteur . L’expression Saintongeaise ne saurait être transmise autrement que par le « bouche à oreille » , la graphie de ce texte n’est qu’une approximation personnelle  à usage de  » pense bête  » . Elle ne saurait prétendre , pas plus qu’aucune autre , à une quelconque authenticité.

Asteur qu’ol a ghelé , jhe peuvons les thyieuyi peur n’en feire de la confiture. Thyieuyi des vaches et non point ine vache . Ol en a qui ricassant pasqu’y savant beun que de ce que jhe disons « des vaches » en Chérente ol est thiés les grattes thius qu’o pousse sur l’ariantin . Gratte cul est le nom utilisé peutrout , chaqu’d’ in z’ou dit’ à sa manière ! Mé en chérente , ol est des vaches !! Disez pas qu’ol é le fru de l’orientin malhureux , O n’é pas des fru mé des faux frus que thiés les grattes thiu , en Françoué o s’dit cynorrodon , beurnensio  seyiez polis !  Les frus , z’eux sont’ au mitan , o sembye des geurnes . Por la confiture , jh’allons les faire s’arracher de là en acachant sus l’enviope . Si y veulant pas sailli , ol é dame qu’ol a pas encouére ghelé t’ à suffisance . O faura yietter que l’moument séyisse rendu .
Les frus qui sembiant des gueurnes, si ol est d’vous coume de moué qui seus manghé peur l’artrose , mettez les d’couté o peux sarvi , jhe n’en r’causerons !
Peur le moument rastons aveuc nos casterolles et noute confiture. Jh’allons chauffer châ p’tit , dau vin bianc (tachez d’en trouver dau bon ) In var peur châ demi live de vaches sans pouél ni gueurne et veursez thieu beurvaghe jh’usqu’à abeurger compiétement thieu biâ monde. Asteur thyittez « cormer » au fret dau pouet oub’ dans vout’ « frigo-rateur » quate jhors de temps.
Quate jhors amprés ol é l’moument de thieur . Fazez z’ou t’achaler dans in gage à l’aspret jhusqu’au bouille et thittez de minme in pt’it quart d’ine houre. Fazez agoutter thielle bouilliture de vaches .Peur le vin , fazez n’en de ce qu’o vous veulez, mé gardez n’en in p’tit . Ébouillez l’rastant dans vout’pressouére t’a puré t’a manivelle.
Ol é asteur qu’o faut soupesé vout’ purée d’gratte thiu et la fauré dans ine basiote en thiuvre aveuc outant d’suc en poude , varsez 4 thiuyérées dau vin de thieusson por live de grattes thiu épeupinés .

Fazez thieur en yiettant beun le moument vour ol est à suffissance , quanque ine goutte se caille oussitout’ apoué su l’fret d’ine assiette , ol est jhuste beun !

Sus vos pots, piacrez dont ine tiquette vour o s’ra écrissé : confiture d’églantine est tout pas  puis aimabye ?

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