( 10 février, 2010 )

Cagouilles en amuse-balot

 

Ol é pas ine thieuzine traditiounelle  , mé o faut beun feire aveuc nout’  temps , mes bons émits . Tant qu’à mangher des amuse-balot  vaut’ ou pas meu qui seyiant preuparés aveuc des affeires de thieu long .  Ine cagouille , thieu , ol é daus pays Chérentais. paré ?!  Nous bon-s- émits Vendéyiens z’ou ferant aveuc des lumas, ol é zeux qu’ol ar’garde ! 

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Jhe m’othiupe pas de queneutre coument que vous fasez vout’ bouille de cagouilles . Por thieu , jhe sais bin qu’ol é vout’ ar’cette qui doune les pius fines et les mé soussayantes ! Ol é dont thiès les cagouilles si bin thieutes au bouille qu’o va falouére tirer daus  fûts et por les ziroux, qu’o va fallouére outroumer les thius nègueursis  (ol é pas d’obiyjhé !!! ) Quanque les cagouilles se trouvant à calet  , saquez les sus ine veure d’égnons en mighettes qu’avant fricassés aveuc dau beure de Surgères (  Chérentes-Pouétou peur le moins ) D’oubiyiez pas  ine misaille d’ail  et thiyttez  reveni à la douce,  dau temps de feire la sauce à beugne qu’adoune  aveuc thieu piat .
Vouéyons thielle sauce à beugnes : Dans n’in gaghe coume in salayier , varsez  d’la fieure de froment  ( farine  fine 150 g – La Séverine (16200 Ste Sévère ) , in’ eû  sans décoper le jhaune dau bianc, de l’eule (1 thiuyére à soupe ) et in p’tit de saul  . Brassez , touillez,  sagouillez aveuc la thiuyère de boués en ouyant  thieu l’assembyaghe d’ine rouquille(1) de thielle si boune bière de  Bérquiou   (Bercloux 17770.) Sus la rouquille , vous n’en prenrez rinque ine grousse moque . Le rastant  s’en trouvera pas gavagné , jh’en seus confiant .
Thiyttez ar’pouser ine houre de reloghe … en bouévant vout’ boune bière,  voyez bin qu’ol aboute coume o faut  !!! Fasez ine nève aveuc les biancs d’in coubye d’eûs . Por les jhaunes qui rastant , o m’argarde pas . Jhe m’othiupe pas de ce qui se passe chez l’monde !
Quanque vout’ bouilliture d’eule se trouve bin châde , ol é l’moument de mélangher les eûs en nève dans voute sauce à beugnes ,  aveuc des écopiâs d’apeutit(2)   Varser les cagouilles thieutes à l’agoût  dans n’ine passouère et nijhez les dans la sauce à beugne . Aveuc ine pincette de boués  ( Thielle des cornichons va beun )   pionjhez les cagouilles en l’eule fumante . Thiyttez les jhauni  coume au faut  et seuchez les  sus dau papier à l’aspret .
Si  o s’trouve qu’o vous convint pas à cause que les cagouilles peurnant pas jholiment de  sauce à beugnes  , thiyttez la pincette et peurnez  ine thiuyère , o sera bellement mé gouléyiant. Avant d’sarvir,  encouére bin châ à vos ghormands , saugornez in p’tit d’saûl et de peurseuille misé . Bon , jhe me doute qu’o va pas tarzé à se bouére dau pineau amprès . Fazez z’ou don à mon portement , o vous éralera pas , creyiez beun !

(1) Rouquille , de roquille, répresentant 1/4 de pinte quelque soit sa valeur , à Cognac la pinte de vin  équivalait 0.9313 de notre litre actuel , à Chateauneuf 1.8626. La pinte d’huile n’avait pas la même valeur , ex:  pinte d’huile de Chateauneuf =2.0270 de nos litres actuels .
(2) Apeutit : Ciboulette

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